Kopaenstjarna.se Blog

  • Stenbocken

    Stenbocken är en av de äldsta konstellationerna. Den ligger på den ekliptiska linjen och är ett av de 12 stjärntecknen. De gamla babylonierna kallade denna konstellationen "getfisken" på grund av dess form. Stenbockens nya namn uppfanns av romarna. Stenbocken är speciellt viktig som stjärntecken enligt astrologin.
     
    Form och position:Stenbocken
    Totalt sett så är Stenbocken en ganska diskret konstellation eftersom bara två av dess stjärnor är starkare än storleksklassen 3. Det lättaste sättet att hitta konstellationen Stenbocken är att söka för de starkt lysande stjärnorna i "Södra Fisken" och för Altair i konstellationen "Örnen". När du hittat dem kan du föreställa dig en linje mellan dem - precis under denna linje kommer du se konstellationen Stenbocken.
     
    Rektascension: 20h 05m till 21h 55m
    Deklination: -9 till 28°
     
    Starkast lysande stjärna: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
     
    Mytologi:
    Dagens Stenbock är en ovanlig hybrid, som består av en get och en fisk. Under ett krig flydde de olympiska gudarna från jättarna och förvandlade sig till djur för att kamouflera sig. På så sätt blev Zeus hustru Hera en vit ko, och Zeus själv ett får. Fåraherdarnas gud Pan förbättrade detta kamouflage och förvandlade sig till två olika djurhalvor: den övre delen av kroppen var en get och den undre en fisk. Och därifrån kommer det gamla mytologiska namnet "Getfisk" för dagens konstellation Stenbocken.
     
    Astrologisk betydelse: Dagens Stenbock är en ovanlig hybrid, som består av en get och en fisk. Under ett krig flydde de olympiska gudarna från jättarna och förvandlade sig till djur för att kamouflera sig. På så sätt blev Zeus hustru Hera en vit ko, och Zeus själv ett får. Fåraherdarnas gud Pan förbättrade detta kamouflage och förvandlade sig till två olika djurhalvor: den övre delen av kroppen var en get och den undre en fisk. Och därifrån kommer det gamla mytologiska namnet "Getfisk" för dagens konstellation Stenbocken.
     
    Bästa tid att se: Hösten
     
    Grannkonstellationer: Örnen, Skytten, Mikroskopet, Södra Fisken, Vattumannen

  • Skytten

    Skytten är den stjärnteckenkonstellation som ligger längst söderut, vilket gör att den ligger precis i mitten av galaxen. Den ligger mellan Skorpionen och Stenbocken, och är mycket nära de stjärnrika områdena i Vintergatan. Den kan vara svår att se från länderna i den norra hemisfären på grund av dess södra belägenhet. Ungefär 22 av dess stjärnor har planeter, vilket innebär att den har fler planeter än någon annan känd konstellation.
     
    Form och position:Skytten
    Även om dess namn betyder "Skytten" på latin, så tycker många stjärnskådare att konstellationens form påminner mer om en tekanna. Vintergatans dimmiga stjärnkluster påminner om ångan från en tekanna, medan globala kluster och nebulosor som Lagunnebulosan också omger den. Den starkast lysande stjärnan i Skytten, Epsilon Sagittarii är 250 gånger så stark som solen. Om du vill hitta Skytten på himlavalvet kan konstellationerna Stenbocken och Skorpionen fungera som en guide: Stenbocken ligger i övre vänstra hörnet och Skorpionen i det nedre högra hörnet av Skytten.
     
    Rektascension: 17h 43m till 20h 28m
    Deklination: -45 till -12°
     
    Starkast lysande stjärna: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
     
    Mytologi:
    Konstellationen identifierades först av babylonierna och sedan av sumererna. De senare identifierade den med förfädernas gud Pabilsag. Grekerna gav konstellationen namnet Chiron, samma karaktär som Skytten som var en kentaur. En kentaur är en varelse som har en överkropp som en man och en kropp som en häst, och är känd för sin skicklighet med pil och båge. Chison var en poet och vis mentor till de mytologiska hjältarna Herkules, Akilles och Aesculapius, och var odödlig. När han skadades i en hov av en giftpil gjorde smärtan att han önskade att dö. Därför placerade Zeus honom på himlavalvet.
     
    Astrologisk betydelse: Skytten är ett stjärntecken och astrologer anser att folk födda i Skyttens stjärntecken är roliga och älskvärda typer, som är öppna för nya upplevelser och har känsla för humor. Idealism och engagemang för rättvisa kan även karaktärisera folk födda i detta tecken. Skyttens element är eld.
     
    Bästa tid att se: Sommar
     
    Grannkonstellationer: Örnen, Skorpionen, Södra Kronan, Kikaren, Mikroskopet, Stenbocken

  • Perseus

    Konstellationen Perseus är cirkumpolär, vilket betyder att den kan ses på natthimlen året om. Den är särskilt enkel att observera på hösten, när konstellationen står högt på himlen. När du söker efter konstellationen Perseus, är det lätt att se konstellationen Björnvaktarens huvudstjärna Capella. Direkt höger om denna stjärna kan du se Mirphak, huvudstjärnan i konstellationen Perseus.
     
    Form och position:Perseus
    Konstellationen Perseus korsas av centrum i Vintergatan och den ligger öst om det tydligt synliga W:et i Cassiopeia. Från Mirphak kan man se formen på Perseus med hans kropp och ben. Söder om Mirphak kan man hitta Algol. I den grekiska mytologin är det den otursamme stjärnan Algol med hans ögon som glimtar till mot Medusas skadade huvud.
     
    Rektascension: 1h 29m till 5h 51m
    Deklination: +31 till +59 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Alpha Persei (Mirphak och Algenib)
     
    Mytologi:
    Perseus historia är en av den grekiska mytologins centrala berättelser. Legenden säger att oraklet i Delphi, en gång förutspådde att Acrisius att barnbarn skulle dödas. För att förhindra detta skyddade Acrisius sin vackra dotter Danae i ett torn från världen utanför. Detta lyckades inte eftersom Zeus blev kär i Danae och planerade hur han skulle kunna tillfredsställa sin passion och träffa henne. Efter ett tag födde Danae faktiskt en son, Perseus. Acrisius blev arg och lämnade dem, och stängde in dem i en låda som han kastade i havet. De två strandade på ön Serifos, och åren gick. Till slut gifte sig Perseus med Andromeda och de båda fick en ärofylld plats på himlavalvet.
     
    Bästa tid att se: Hösten
     
    Grannkonstellationer: Cassiopeia, Andromeda, Triangeln, Väduren, Oxen, Kusken, Giraffen

  • Cassiopeia

    Cassiopeia är en konstellation på det nordliga himlavalvet. Cassiopeia är synlig hela året, även om den bästa tiden att se konstellationen är i november. Cassiopeia har skapat två supernovor, och en av dessa heter Cassiopeia A. Cassiopeia A exploderade för ungefär 300 år sedan, och explosionen sågs från Jorden. Materian som skapades i explosionen spreds ut i rymden på några få procent av ljusets hastighet. Materian har sedan fortsatt expandera till ett stort skal som innehåller många element inklusive syre. Dessa element kan skapa nya planeter, stjärnor och till och med levande organismer i framtiden. The matter emitted in the explosion was scattered into space at a few percent of the light speed. The material has since continued to expand into a giant shell containing a lot of elements including oxygen. These elements may form new planets, stars or even some living organisms in the future.
     
    Form och position:Cassiopeia
    De fem huvudstjärnorna i denna konstellation formar ett "W". Den har toppen i mellanväst i riktning mot Nordstjärnan - så du kan lätt hitta denna konstellaton på himlen.
     
    Rektascension: 22h 57m till 3h 41m
    Deklination: +47 till 78 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
     
    Mytologi:
    Legenden berättar att Cassiopeia ansåg sig vara vackrare än havsguden Nereus döttrar. Då klagade havsguden till Poseidon, som ville offra hennes dotter Andromeda som ett straff till sjömonstret Cepheus. Men hjälten Perseus räddade henne och blev kär i henne. Cassiopeia var dock inte glad och godkände endast ovilligt giftermålet. Under bröllopet kämpade Perseus mot en rival, som förvandlades till sten. Poseidon vann slaget och sände Cepheus och Cassiopeia till himlen.
     
    Bästa tid att se: Hela året, särskilt på hösten
     
    Grannkonstellationer: Andromeda, Björnvaktaren, Lejonet, Perseus

  • Andromeda

    Andromeda är en konstellation på det norra himlavalvet. Precis som Stora Björn kan den ses året om. För astronomer så är Andromeda en mycket välkänd konstellation, eftersom som man i samma område kan hitta M 31, Andromedagalaxen, som är spiralgalaxen som leder till Vintergatan.
     
    Form och position:Andromeda
    Andromeda är sammanlänkad med rektangeln i Pegasus, genom stjärnan Alpheratz (som du kan se i nedre högra delen av bilden). De tre starkast lysande stjärnorna i Andromeda, Alamak, Mirach och Sirrah ligger alla på en nästan perfekt rak linje. Vid klart väder kan man se en svagt lysande dunkel prick precis norr om Andromeda. Denna dunkla prick är ingenting annat än Galaxy M 31, den välkända Andromeda-nebulosan.
     
    Rektascension: 22h 57m till 2h 33m
    Deklination: +21° to +53°
     
    Starkast lysande stjärna: Alpha Andromedae (även kallad Alpheratz eller Sirrah)
     
    Mytologi:
    Den etiopiska kungen Cepheus och hans fru Cassiopeia hade syndat eftersom de varit för fåfänga. Cassiopeia hade hävdat att hon till och med var vackrare än Nerejderna, vattengudinnorna i den grekiska mytologin. Nerejderna klagade till sin ledare, vattenguden Poseidon, som snabbt reagerade genom att skicka ut sina trupper: sjömonstret Ketos och en gigantisk översvämning. För att lugna monstret bestämde de etiopiska prästerna att ge bort den kungliga familjens dotter Andromeda som ett mänskligt offer till monstret. Skoningslöst bands Andromeda fast vid en klippa i havet, där hon fick vänta på att monstret skulle komma och äta upp henne levande. Som tur var kom en hjälte, Perseus, och räddade damen i nöd. Han kämpade tappert och besegrade det fula monstret. Andromeda räddades från döden och kunde sedan leva lycklig med sin prins.
     
    Bästa tid att se: Hela året
     
    Grannkonstellationer: Cassiopeia, Ödlan, Pegasus, Fiskarna, Triangeln, Perseus

  • Skorpionen

    Skorpionen är en ganska iögonfallande konstellation. Den ligger nära mitten av Vintergatan och även på samma nivå som ekliptikan som ett av de 12 stjärntecknen. På grund av dess starkt lysande stjärnor och den typiska kurvade svansspetsen är denna konstellation ganska lätt att hitta på himlen även för nybörjare.
     
    Form och position:Skorpionen
    Den starkast lysande stjärnan i Skorpionen kallades också Qualbu'l-Agrab - "Skorpionens hjärta" av araberna på grund av dess position. Grekerna hade ett annat intressant namn för den: Antares (antares) som betyder "Motsatta Mars". Namnet kommer från stjärnans röda färg och det faktum att Mars och "Mosatta Mars" inte möts ofta på himlavalvet. När du har hittat "Motsatta-Mars" på himlen kommer du kunna se klorna och svansspetsen på skorpionen som sticker upp. Tyvärr kan man bara se denna konstellation på sommaren, och även då är den inkomplett på grund av dess position på södra delen av himlen.
     
    Rektascension: 15h 47h till 17h 59 min
    Deklination: -46 till -8 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Antares (Storlek 1.06)
     
    Mytologi:
    För att göra kungens dotter Merope till sin fru, var den erfarne jägaren Orion tvungen att frita ön Chios från alla vilda djur enligt myten. Han kunde inte göra detta trots sin erfarenhet, så kungen lät honom inte gifta sig med hans dotter. Orion blev mycket upprörd och ville därför döda alla djur i världen. Detta gjorde Gaia, jordgudinnan, mycket rädd. Hon skickade ut en liten men farlig skorpion för att stoppa utrotningen av alla djur och Orion från att göra någon skada. Jaktens gudinna Artemis gillade Orion och ville skydda honom från hotet. Hon löste konflikten på ett enkelt sätt. Hon placerade dem båda på motsatta sidor av himlavalvet. Än idag ligger Orion och Skorpionen långt ifrån varandra på himlen - man ser dem aldrig samtidigt.
     
    Astrologisk betydelse: Folk som är födda i stjärtecknet Skorpionen sägs ha en stark vilja och vara självsäkra. De är mycket passionerade och kan därför bli avundsjuka och hämndlystna. De är mycket ärliga och uppriktiga och kan därför både hjälpa och skada andra. Deras element är vatten.
     
    Bästa tid att se: Sommar
     
    Grannkonstellationer: Vågen, Vargen, Vinkelhaken, Altaret, Södra Kronan, Skytten

  • Pegasus

    Pegasus är en upprättstående häst med vingar. Konstellationen Pegasus känns lätt igen på dess fyra huvudstjärnor som bildar en fyrkant, och kan hittas på den norra himmelska ekvatorn. Några utmärkande klotformiga stjärnhopar och en spiralgalax gör Pegasus till ett vackert objekt att observera i teleskop.
     
    Form och position:Pegasus
    Fyra stjärnor formar fyrkanten som är Pegasus kropp. Tre stjärnor till bildar nacken och huvudet på den bevingade hästen. Denna konstellation ligger nära den himmelska ekvatorn. Pegasus har en klotformig stjärnhop kallad M 15, som ligger ungefär 30 000 ljusår bort. Den kan även ses med en vanlig kikare, då den ser ut som en dimmig prick. Pegasus har även en spiralgalax, som ligger 60 miljoner ljusår bort (NGC 7331). För sådana observationer behövs ett bra teleskop.
     
    Rektascension: 22h 57m till 2h 39m
    Deklination: +22 till 53 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Epsilon Pegasi (Enif)
     
    Mytologi:
    När den grekiske hjälten Perseus högg av Medusas huvud föddes Pegasus ur hennes blod. Det var inte lätt att tämja Pegasus. När hjälten Bellerophon försökte sig på detta krävdes mycket tålamod. Han ville flyga upp till gudarna och tämjde Pegasus med hjälp av guldbetsel som han fått av gudinnan Athena. Han försökte sedan rida upp till Olympos på Pegasus rygg, men Pegasus kastade av honom så att han blev både blind och förlamad. Pegasus bosatte sig sedan på Olympos och blev senare en stjärnbild.
     
    Bästa tid att se: Hösten
     
    Grannkonstellationer: Ödlan, Svanen, Räven, Delfinen, Lilla Hästen, Vattuannen, Fiskarna, Andromeda

  • Ödlan

    Ödlan är en liten konstellation. Den innehåller endast en stjärna, som inte är starkare än storlek 4. Ödlan tillhör inte de klassiska konstellationerna från antiken, eftersom den inte upptäcktes förrän långt senare.
     
    Form och position:Ödlan
    Ödlan är ganska intetsägande på himlen och gränsar i norr till Cepheus, i väster till Svanen, i söder till Pegasus och i öster till Cassiopeia och Andromeda.
     
    Rektascension: 21h 57m till 22h 57 min
    Deklination: +35 till +56 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Alpha Lacertae
     
    Mytologi:
    Konstellationen Ödlan tillhör inte de klassiska konstellationerna från antiken. Men det finns ändå några intressanta historier om Ödlan. Konstellationen introducerades 1687 av Johannes Hevelius, men kan ha upptäckts redan 1679 av Augustin Royer, en fransman, till minne av Louis XIV och kallade konstellationen "Sceptre".
     
    Bästa tid att se: Hösten
     
    Grannkonstellationer: Andromeda, Cassiopeia, Svanen, Cepheus, Pegasus

  • Cepheus

    Konstellationen Cepheus är en mindre imponerande bild bredvid Cassiopeia och Draken. Cepheus är en konstellation från Ptolemaius samling och en av de äldsta. Eftersom Cepheus kan ses året om är det en av de så kallade cirkumpolära konstellationerna.
     
    Form och position:Cepheus
    Cepheus ligger nära den norra himlavalvets nordpol och har ingen stjärna större än storleksklass 2, vilket gör att den inte ser så imponerande ut som dess grannar (Cassiopeia och Draken), som har mycket starkare stjärnor än Cepheus. Den södra delen av Cepheus är en utgrening till Vintergatan. Den är fin att se på med sina många olika stjärnor och dubbelstjärnor, som den välkända Delta Cephei.
     
    Rektascension: 20h 9m till 9h 3m
    Deklination: +53 till +88 grader
     
    Starkast lysande stjärna: Alpha Cephei (Alderamin)
     
    Mytologi:
    I den grekiska mytologin är kung Cepheus fru Cassiopeia övertygad om att hon är vackrare än havsgudens Nereus döttrar. Därför kräver de att Cassiopeia straffas, och Poseidon, en annan havsgud, skickar ett sjömonster efter henne. Men hon räddas av Perseus, och båda två får ta plats på himlavalvet.
     
    Bästa tid att se: Året om
     
    Grannkonstellationer: Svanen, Ödlan, Cassiopeia, Giraffen, Draken, Lilla Björn

  • Vågen

    Libra, eller "Vågen" är inte den bäst definierade konstellationen på himlen, även om den innehåller ett binärt stjärnsystem. Vågen är en konstellation som kan observeras på den norra hemisfären från januari till juli. Även om den består av svaga stjärnor så är dess starkast lysande stjärna Zuben-el-Schamali (den "norra klon"). Oerfarna stjärnskådare kan tycka att det är svårt att hitta Vågen och det krävs ofta mycket fantasi för att föreställa sig dess form. Solen går in i konstellationen från 31:a oktober till 23:e november, och Vågen är ett välkänt stjärntecken.
     
    Form och position:Vågen
    Vågen ligger mellan konstellationerna Jungfrun i öst och Skorpionen i väst. Zuben-el-Schamali är konstellationens mest synliga stjärna, och formar grunden till vågformationen i konstellationen Vågen. Denna stjärna är en blå dvärg, och ligger exakt på den utmärkande ekliptikan på himlen. En utmärkande del av Vågen är dess "Bar-stjärna", eller Alpha Librae, som faktiskt är ett binärt stjärnsystem. Detta fenomen kan observeras ganska lätt från Jorden med kikare.
     
    Rektascension: 14h 21m till 16h 02m
    Deklination: -30 till 0°
     
    Starkast lysande stjärna: Beta Librae (Zuben-el-Schemali)
     
    Mytologi:
    De gamla sumererna kände till konstellationen som Vågen, även om namnets ursprung är oklart. Vissa misstänker att namnet kan relatera till höstdagjämningen, som då var när solen passerade genom konstellationen och dag och natt var lika långa. Namnet kan även komma från formen på en våg som användes av skattendrivare på den tiden. Både babylonierna och grekerna kallade konstellationen för "Skorpionens klor". Romarna identifierade senare Vågen som rättvisans våg som tillhörde gudinnan Astraea.
     
    Astrologisk betydelse: Folk som är födda i detta stjärntecken anses vara öppna och intelligenta. De tar sig ofta an många olika projekt med entusiasm, men kan verka något obalanserade. Deras diplomati och vilja att hjälpa andra innebär ofta att de beundras mycket. Vågens element är luft.
     
    Bästa tid att se: Våren
     
    Grannkonstellationer: Jungfrun, Ormbäraren, Skorpionen, Vargen

Artiklar 1 till 10 av totalt 43

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5