Skorpionen

Skorpionen är en ganska iögonfallande konstellation. Den ligger nära mitten av Vintergatan och även på samma nivå som ekliptikan som ett av de 12 stjärntecknen. På grund av dess starkt lysande stjärnor och den typiska kurvade svansspetsen är denna konstellation ganska lätt att hitta på himlen även för nybörjare.
 
Form och position:Skorpionen
Den starkast lysande stjärnan i Skorpionen kallades också Qualbu'l-Agrab - "Skorpionens hjärta" av araberna på grund av dess position. Grekerna hade ett annat intressant namn för den: Antares (antares) som betyder "Motsatta Mars". Namnet kommer från stjärnans röda färg och det faktum att Mars och "Mosatta Mars" inte möts ofta på himlavalvet. När du har hittat "Motsatta-Mars" på himlen kommer du kunna se klorna och svansspetsen på skorpionen som sticker upp. Tyvärr kan man bara se denna konstellation på sommaren, och även då är den inkomplett på grund av dess position på södra delen av himlen.
 
Rektascension: 15h 47h till 17h 59 min
Deklination: -46 till -8 grader
 
Starkast lysande stjärna: Antares (Storlek 1.06)
 
Mytologi:
För att göra kungens dotter Merope till sin fru, var den erfarne jägaren Orion tvungen att frita ön Chios från alla vilda djur enligt myten. Han kunde inte göra detta trots sin erfarenhet, så kungen lät honom inte gifta sig med hans dotter. Orion blev mycket upprörd och ville därför döda alla djur i världen. Detta gjorde Gaia, jordgudinnan, mycket rädd. Hon skickade ut en liten men farlig skorpion för att stoppa utrotningen av alla djur och Orion från att göra någon skada. Jaktens gudinna Artemis gillade Orion och ville skydda honom från hotet. Hon löste konflikten på ett enkelt sätt. Hon placerade dem båda på motsatta sidor av himlavalvet. Än idag ligger Orion och Skorpionen långt ifrån varandra på himlen - man ser dem aldrig samtidigt.
 
Astrologisk betydelse: Folk som är födda i stjärtecknet Skorpionen sägs ha en stark vilja och vara självsäkra. De är mycket passionerade och kan därför bli avundsjuka och hämndlystna. De är mycket ärliga och uppriktiga och kan därför både hjälpa och skada andra. Deras element är vatten.
 
Bästa tid att se: Sommar
 
Grannkonstellationer: Vågen, Vargen, Vinkelhaken, Altaret, Södra Kronan, Skytten