Delfinen

Delfinen är en liten konstellation med ett tydligt diamantmönster, som kan ses på norra himlavalvet. Den kan ses till öster om den framträdande stjärnan Altair, som ligger i konstellationen Aquila. Den vänliga delfinen hoppar vid sidan om Altair på himlen.
 
Form och position:Delfinen
Denna konstellation ligger på Vintergatan, och är särskilt synlig på grund av dess framträdande, kompakta form. En diamant i form av stjärnor bildar delfinens kropp och en femte stjärna i söder bildar svansen. Som konstellationen Orion ligger Delfinen i närheten av den himmelska ekvatorn och kan ses överallt i världen, förutom på Antarktis.
 
Rektascension: 20h 14m till 21h 08m
Deklination: +2 till 21 grader
 
Starkast lysande stjärna: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mytologi:
Delfinens mytologi berättar om Arion från Lesbos, en berömd grekisk poet och musiker som hade samlat ihop en stor skatt. Vid en resa på havet förrådde hans sjömän honom för att stjäla hans rikedomar. De lät honom bara få en enda önskan uppfylld: att sjunga en sista sång. När han spelade på sin lyra kastades han ner i havet, men räddades av en delfin som bar honom upp till himlen på sin rygg. Arion, hans lyra, och delfinen har nu en permanent plats på stjärnhimlen. En alternativ legend berättar om havsguden Poseidon och hans nyblivna fru Amphitrite, som flydde till Atlasbergen för att skydda sin oskuld. Poseidon skickade ut en delfin för att övertala Amphitrite att återvända. När delfinen lyckades föra tillbaka henne lät Poseidon den få en plats på himlen, och konstellationen var därmed född.
 
Bästa tid att se: Sommar
 
Grannkonstellationer: Räven, Pilen, Örnen, Vattumannen, Pegasus, Equus