Konstellationen Perseus är cirkumpolär, vilket betyder att den kan ses på natthimlen året om. Den är särskilt enkel att observera på hösten, när konstellationen står högt på himlen. När du söker efter konstellationen Perseus, är det lätt att se konstellationen Björnvaktarens huvudstjärna Capella. Direkt höger om denna stjärna kan du se Mirphak, huvudstjärnan i konstellationen Perseus.
Form och position:
Konstellationen Perseus korsas av centrum i Vintergatan och den ligger öst om det tydligt synliga W:et i Cassiopeia. Från Mirphak kan man se formen på Perseus med hans kropp och ben. Söder om Mirphak kan man hitta Algol. I den grekiska mytologin är det den otursamme stjärnan Algol med hans ögon som glimtar till mot Medusas skadade huvud.
Rektascension: 1h 29m till 5h 51m
Deklination: +31 till +59 grader
Starkast lysande stjärna: Alpha Persei (Mirphak och Algenib)
Mytologi:
Perseus historia är en av den grekiska mytologins centrala berättelser. Legenden säger att oraklet i Delphi, en gång förutspådde att Acrisius att barnbarn skulle dödas. För att förhindra detta skyddade Acrisius sin vackra dotter Danae i ett torn från världen utanför. Detta lyckades inte eftersom Zeus blev kär i Danae och planerade hur han skulle kunna tillfredsställa sin passion och träffa henne. Efter ett tag födde Danae faktiskt en son, Perseus. Acrisius blev arg och lämnade dem, och stängde in dem i en låda som han kastade i havet. De två strandade på ön Serifos, och åren gick. Till slut gifte sig Perseus med Andromeda och de båda fick en ärofylld plats på himlavalvet.
Bästa tid att se: Hösten
Grannkonstellationer: Cassiopeia, Andromeda, Triangeln, Väduren, Oxen, Kusken, Giraffen