Pilen

Pilen är en konstellation som bara består av ett fåtal stjärnor - och faktiskt ser ut som en flygande pil. Det gör konstellationen framträdande och minnesvärd. Totalt sett är Pilen den tredje minsta konstellationen på himlen. Å andra sidan har konstellationen funnits på Ptolemaius lista och gör den därmed till en av de äldsta registrerade konstellationerna.
 
Form och position:Pilen
Pilen ligger norr om konstellationen Vattumannen och ser faktiskt ut som en flygande pil från väster till öster. Den är utformad av fyra stjärnor i storleken 3 och 4. Konstellationen ligger på Vintergatan, mellan konstellationerna Svanen och Örnen. Andra grannkonstellationer är Räven, Herkules och Delfinen.
 
Rektascension: 18h 57m till 20h 20m
Deklination: +16 till +21 grader
 
Starkast lysande stjärna: Gamma Sagittae
 
Mytologi:
Prometheus sägs ha stulit eld från himlen och folket. Zeus bestraffade honom för detta när han fångade Prometheus och placerade honom i öknen i Kaukasus. Han band fast honom vid en klippa ovanför ett stup. Utan att äta, dricka och sova var han tvungen att vänta där som en tjuv. Varje dag kom en örn kallad Ethon, och åt av Prometheus lever. Men den förnyades varje dag eftersom Prometheus var odödlig. Sedan kom den grekiske hjälten Herkules och dödade örnen med en pil, och det är därför den nu har en ärofylld plats på himlen. Detta är bara en av många möjliga mytologiska myter gällande konstellationen. En annan refererar till Pilen som det kosmiska ljuset. En annan möjlighet är att visa att pilen kommer skjutas ned av skytten som mötte Skorpionen som hade stuckit Orion.
 
Bästa tid att se: Sommaren
 
Grannkonstellationer: Herkules, Örnen, Delfinen