Berenikes Hår

Berenikes Hår är ganska obetydlig och ligger i närheten av Lejonet och Björnvaktaren, som är dess grannkonstellationer. Du kan se denna konstellation som en samling av bleka stjärnor, där bara två av dem når storlek 4.
 
Form och position:Berenikes Hår
Konstellationen Berenikes Hår finns på vårhimlen mellan Lejonet och Björnvaktaren. Många av stjärnorna här kommer från ett öppet stjärnkluster 260 ljusår härifrån. I riktning mot denna konstellation ligger den såkallade "Galaktiska Nordpolen" på Vintergatan.
 
Rektascension: 11h 58m till 13h 36m
Deklination: +13 till +33 grader
 
Starkast lysande stjärna: Beta Comae Berenices
 
Mytologi:
Berenikes Hår är ingen mytologisk konstellation, eftersom det var för sent för den att bli en separat konstellation. Berenike själv fanns på riktigt och är alltså ingen mytologisk figur. Berenike skulle ha klippt av sitt långa vackra hår, så att hennes bön att hennes man skulle återvända helskinnad från kriget skulle besannas. Men följande dag var håret försvunnet från templet där det fanns. En astronom, Conon på Samos, vän till Archimedes löste gåtan genom att placera hennes hår på himlen nära konstellationen Lejonet. Gudarna blev så glada för detta att de placerade det på himlavalvet för alltid.
 
Bästa tid att se: Våren
 
Grannkonstellationer: Lejonet, Björnvaktaren, Jakthundarna, Jungfrun