Pegasus

Pegasus är en upprättstående häst med vingar. Konstellationen Pegasus känns lätt igen på dess fyra huvudstjärnor som bildar en fyrkant, och kan hittas på den norra himmelska ekvatorn. Några utmärkande klotformiga stjärnhopar och en spiralgalax gör Pegasus till ett vackert objekt att observera i teleskop.
 
Form och position:Pegasus
Fyra stjärnor formar fyrkanten som är Pegasus kropp. Tre stjärnor till bildar nacken och huvudet på den bevingade hästen. Denna konstellation ligger nära den himmelska ekvatorn. Pegasus har en klotformig stjärnhop kallad M 15, som ligger ungefär 30 000 ljusår bort. Den kan även ses med en vanlig kikare, då den ser ut som en dimmig prick. Pegasus har även en spiralgalax, som ligger 60 miljoner ljusår bort (NGC 7331). För sådana observationer behövs ett bra teleskop.
 
Rektascension: 22h 57m till 2h 39m
Deklination: +22 till 53 grader
 
Starkast lysande stjärna: Epsilon Pegasi (Enif)
 
Mytologi:
När den grekiske hjälten Perseus högg av Medusas huvud föddes Pegasus ur hennes blod. Det var inte lätt att tämja Pegasus. När hjälten Bellerophon försökte sig på detta krävdes mycket tålamod. Han ville flyga upp till gudarna och tämjde Pegasus med hjälp av guldbetsel som han fått av gudinnan Athena. Han försökte sedan rida upp till Olympos på Pegasus rygg, men Pegasus kastade av honom så att han blev både blind och förlamad. Pegasus bosatte sig sedan på Olympos och blev senare en stjärnbild.
 
Bästa tid att se: Hösten
 
Grannkonstellationer: Ödlan, Svanen, Räven, Delfinen, Lilla Hästen, Vattuannen, Fiskarna, Andromeda