Jungfrun

Jungfrun är en särskilt stor konstellation som ligger direkt på ekliptikan (linjen som solen följer längs med himlen under året), och på grund av detta tillhör den de 12 stjärntecknen. En av de mest utmärkande dragen hos konstellationen Jungfrun är det stora Jungfruklustret med ungefär 2000 galaxer.
 
Form och position:Jungfrun
Jungfrun är en ovanligt stor konstellation, som bara överträffas i storlek av konstellationen Hydra. Virgo ligger melan konstellationen Lejonet (Leo) och Vågen (Libra). Till utseendet påminner Jungfrun om en sittande kvinna.
 
Rektascension: 11h 37m till 15h 11m
Deklination: -23 till +14°
 
Starkast lysande stjärna: Spica
 
Mytologi:
Det finns två legender som förklarar uppkomsten av Jungfruns konstellation. I en grekisk myt kidnappades Persephone, jungfru och fertilitetsgudinna, av Hades, kungen av underjorden. Hennes mamma Demeter försöker förgäves hitta henne och bestämmer sig till slut för att förstöra skörden i sin förtvivlan. För att lugna henne lät Hades Persephone återvända varje år på våren för att hjälpa henne med skörden. Detta förklarar att konstellationen Jungfrun bara syns mellan månaderna mars till augusti varje år. För att fortsätta på temat Jungfrun så blev gudinnan Astraea, gudarnas kung Zeus dotter trött på människornas ändlösa krigande, och bestämde sig för att stiga upp till himlen i form av konstellationen Jungfrun, där hon håller rättvisans vågskålar (Vågen) i sina händer.
 
Astrologisk betydelse: Stjärntecknet Jungfrun är ett jordtecken, och som alla jordtecken har folk i detta tecken fötterna på jorden och är praktiska till sättet. Jungfrur gillar särskilt ordning och grundliga procedurer. De föredrar perfektionism och är intoleranta mot oseriöst beteende.
 
Bästa tid att se: Våren
 
Grannkonstellationer: Lejonet, Bägaren, Korpen, Sjöormen, Vågen, Ormen, Björnvaktaren