Örnen

Örnen är en imponerande konstellation som kan ses på sommar- och hösthimlen på det norra himlavalvet. Den ligger i samma höjd som vår galax, Vintergatan. Dess största stjärna Altair lyser 10 gånger starkare än vår sol, och dess ljusstyrka gör den mycket framträdande på natthimlen.
 
Form och position:Örnen
Örnens huvudstjärna Altair (α Aquilae), är en mycket ljusstark och framträdande stjärna. Den bildar en del av den förlängda sommartriangeln. I dess absoluta närhet finns de starkt lysande stjärnorna Tarazed (γ Aquilae) och Alschain (β Aquilae). Tillsammans formar de tre stjärnorna huvudet på en örn. De återstående stjärnorna representerar en fågels utsträckta vingar.
 
Rektascension: 18h 40m till 20h 35 m
Deklination: -12 till 8 grader
 
Starkast lysande stjärna: Altair har en relativ storlek på 0.8m. Tillsammans med stjärnorna Deneb (Alpha Cygni) i konstellationen Cygnus och Vega (Alpha Lyrae) skapas den såkallade Sommartriangeln.
 
Mytologi:
En av Herkules tolv uppgifter var att få tag på Hesperidernas gyllene äpplen. Längs med vägen upptäckte hjälten den olycklige Prometheus som var fastkedjad vid en klippa. Gudarnas fader Zeus utmätte straffet eftersom Prometheus hjälpt mänskligheten mot hans vilja genom att ge dem eld och upplysning. Örnen kom varje dag, och åt upp en bit av Prometheus lever. Herkules dödade örnen med en pil och släppte Prometheus fri från sitt lidande.
 
Bästa tid att se: Sommar
 
Grannkonstellationer: Vattumannen, Delfinen, Pilen, Herkules, Ormen, Skölden, Skytten, Stenbocken