Tvillingarna

Tvillingarna är en mycket känd konstellation av stor astrologisk betydelse. Dess nordöstra del korsas av Vintergatan och den ses lätt under vintern när många stora stjärnkluster dyker upp på himlavalvet. Eftersom Tvillingarna ligger på ekliptikan så går solens, månens och planeternas omloppsbanor runt konstellationen.
 
Form och position:Tvillingarna
Tvillingarna ser ut som två människor som står sida vid sida. Huvudena på de två männen symboliserar de kända romerska Dioscuri: Castor och Pollux. Pollux, den starkare stjärnan av tvillingarna, ligger endast 34 ljusår från oss här på Jorden. Han lyser i orange och är en del av den kända Vinterhexagonen. Castor är ett stjärnsystem som består av tre primära och tre sekundära stjärnor.
 
Rektascension: 06h 00m till 08h 08m
Deklination: +10 till +35°
 
Starkast lysande stjärna: Beta Geminorium (Pollux)
 
Mytologi:
Namnen på de oskiljaktiga tvillingarna som ursprungligen kom från den grekiska mytologin är Castor och Polydeukes; som senare blev Castor och Pollux under romarna. Castor är son till kungen Tyndareus i Sparta och Pollux är son till Zeus. Därför var en av dem dödlig, medan den andra var en odödlig halvgud. "Tillsammans var tvillingarna med om ett heroiskt äventyr med Argonauterna, som anses vara de tredje största äventyret i grekisk litteratur, efter Odyssén och Illiaden. Under ett gräl med vänner dödades Castor, varpå Polydeuces bad sin far Zeus om att få dela dödligheten med sin bror. Från och med den tidpunkten tillbringade de sin tid både i Hades, underjorden, och vid berget Olympus som var gudarnas berg. För att hedra deras broderskärlek placerades de på himlavalvet.
 
Astrologisk betydelse: Folk som är födda i stjärntecknet Tvillingarna anses vara vänliga och flexibla. De är utåtriktade och eleganta, men kan uppfattas något ytliga och falska. Tack vare en snabb uppfattningsförmåga finns det inget problem som är för stort för Tvillingarna. Tvillingarnas element är luft.
 
Bästa tid att se: Vintern
 
Grannkonstellationer: Kusken, Oxen, Orion, Lilla Hunden, Kräftan, Lodjuret