Draken

Draken är en konstellation på det norra himlavalvet, som kan observeras året om. Draken kan endast ses på den norra hemisfären, så folk som bor på den södra hemisfären kommer inte kunna se denna avlånga konstellation. Dess stjärnor lyser inte så starkt, med bara tre stjärnor över styrkan 3.0. Den var en av de 48 konstellationer som Ptolemeus listade i sin bok och den är en av de 88 moderna konstellationerna idag.
 
Form och position:Draken
Formen på Drakens konstellation är ganska utsträckt och därför rätt slående på natthimlen. Den är extra lätt att hitta eftersom den slingrar sig omkring Stora- och Lilla Björn. Det lättaste sättet att se Draken på är att hitta dess huvud. Dess huvud består av fyra stjärnor som ligger norr om Herkules konstellation. Drakens konstellation slutar med Thuban, Polstjärnan för 4000 år sedan.
 
Rektascension: 9h 20m till 20h 54m
Deklination: +47 till 86 grader
 
Starkast lysande stjärna: Gamma Draconis (Thuban)
 
Mytologi:
I grekisk mytologi representerar Drakens konstellation den drake som vaktade det gyllene äppelträdet som representerade evig ungdom. Herkules besegrade draken i ett av sina tolv uppdrag och stal äpplena från trädet. I romersk mytologi representerar Draken den drake som dödades av gudinnan Minerva och kastades upp på himlen.
 
Bästa tid att se: Året om, bäst på våren
 
Grannkonstellationer: Lilla Björn, Stora Björn, Cepheus, Camelopardalis, Cygnus, Lyran, Björnvaktaren