Pisces, även känd som "Fiskarna" är en av de mest intressanta konstellationer som kan ses från Jorden. Fiskarna är en mycket ovanlig konstellation. Det är ett av stjärntecknen och ligger på den ekliptiska linjen, eller på samma nivå som planeternas omloppsbana. Detta innebär att solen, månen och planerterna i vårt solsystem verkar röra sig igenom konstellationen när den syns från Jorden.
Form och position:
Fiskarna är en mycket stor konstellation och täcker en stor del av natthimlen. Trots dess stora yta är den ganska svår att se, särskilt i bebyggda områden. Dess starkast lysande stjärna, Alrischa, har en relativ storlek på bara 3.5. Stjärnskådare kan använda konstellationen Pegasus, även känd som Hösttriangeln, för att lokalisera Fiskarna, eftersom den ligger i närheten. Med dess långa form påminner Fiskarna ofta om en scooter.
Rektascension: 22h 51m till 2h 6m
Deklination: -6 till +34°
Starkast lysande stjärna: Alpha Piscium (Alrischa)
Mytologi:
I den grekiska mytologin berättas att Zeus dödade sin far Kronos, och förde krig mot jordgudinnan Gaia. Zeus tillfångatog Gaias barn, Titanerna, och därför skapade jordgudinnan monstret Tyfon för att hämnas på Zeus och gudarna på Olympus. Monstret hade hundra drakhuvuden och var så skrämmande att till och med gudinnan Afrodite blev skräckslagen. Hon kastade sig i floden Eufrat för att komma undan, och räddades av två fiskar. Som tack till fiskarnas hjältemodiga insats gjorde gudinnan dem odödliga på himlavalvet som Fiskarna. Andra legender säger att konstellationen är skelettet av ett sjömonster som Perseus besegrade för att rädda prinsessan Andromeda.
Astrologisk betydelse: Fiskarna är ett stjärntecken och alla som är födda 21:a februari till 20:e mars har fisken som sitt stjärntecken. Fiskar anses vanligen vara sociala och älskvärda, men kanske också något drömmande och ibland kaotiska. De är ofta talangfulla artister som har en blyg charm. Fiskarnas element är vatten.
Bästa tid att se: Hösten
Grannkonstellationer: Andromeda, Trekanten, Pegasus, Vattumannen, Valen, Väduren