Stora Björn

Ursa Major kallas även för Karlavagnen. Karlavagnen är den mest framträdande konstellationen på natthimlen, och man kan se denna mycket stora konstellation under hela året. På tekniskt språk kallas den "circumpolar". Stora Björn (Ursa Major är latin och betyder "stor björn") är en konstellation på norra himlavalvet och en mycket gammal sådan som redan kändes till av de gamla egyptierna. Stora Björn har nämnts av många kända poeter såsom Shakespeare, Tennyson and Homeros.
 
Form och position:Stora Björn
Stora Björn består av ett mycket stort antal stjärnor. De sju starkast lysande stjärnorna i konstellationen formar en figur som liknar en vagn. Men hela konstellationen påminner mer om en björn. Vagnen är inte någon konstellation i sig själv, utan en asterism, som är ett mycket karaktäristiskt mönster på himlen. Stora Björn består av många ljusa galaxer på himlen, inklusive paret Messier 81 (som är en av de ljusaste galaxerna på himlen) och Messier 82.
 
Rektascension: 14h 08m till 8h 04m
Deklination: +28° till +73°
 
Starkast lysande stjärna: Epsilon Ursae maioris (Alioth)
 
Mytologi:
Mytologin bakom konstellationen Stora Björn är en tragedi. I grekisk mytologi blev Zeus kär i en ung kvinna vid namn Callisto. De fick en son som hette Arcas. Hera, Zeus fru, fylldes av avundsjuka och förvandlade den vackra kvinnan till en björn. Senare träffade Callisto, fortfarande i björnform, sin egen son Arcas. Arcas insåg inte att det var hans mamma och försökte till och med skjuta björnen. För att rädda Callisto förvandlade Zeus dem båda till björnar och satte dem på himlavalvet.
 
Bästa tid att se: Hela året, men allra bäst på vintern
 
Grannkonstellationer: Draken, Lodjuret, Lejonet, Lilla Hunden, Berenikes hår, Jakthundarna, Björnvaktaren