Andromeda

Andromeda är en konstellation på det norra himlavalvet. Precis som Stora Björn kan den ses året om. För astronomer så är Andromeda en mycket välkänd konstellation, eftersom som man i samma område kan hitta M 31, Andromedagalaxen, som är spiralgalaxen som leder till Vintergatan.
 
Form och position:Andromeda
Andromeda är sammanlänkad med rektangeln i Pegasus, genom stjärnan Alpheratz (som du kan se i nedre högra delen av bilden). De tre starkast lysande stjärnorna i Andromeda, Alamak, Mirach och Sirrah ligger alla på en nästan perfekt rak linje. Vid klart väder kan man se en svagt lysande dunkel prick precis norr om Andromeda. Denna dunkla prick är ingenting annat än Galaxy M 31, den välkända Andromeda-nebulosan.
 
Rektascension: 22h 57m till 2h 33m
Deklination: +21° to +53°
 
Starkast lysande stjärna: Alpha Andromedae (även kallad Alpheratz eller Sirrah)
 
Mytologi:
Den etiopiska kungen Cepheus och hans fru Cassiopeia hade syndat eftersom de varit för fåfänga. Cassiopeia hade hävdat att hon till och med var vackrare än Nerejderna, vattengudinnorna i den grekiska mytologin. Nerejderna klagade till sin ledare, vattenguden Poseidon, som snabbt reagerade genom att skicka ut sina trupper: sjömonstret Ketos och en gigantisk översvämning. För att lugna monstret bestämde de etiopiska prästerna att ge bort den kungliga familjens dotter Andromeda som ett mänskligt offer till monstret. Skoningslöst bands Andromeda fast vid en klippa i havet, där hon fick vänta på att monstret skulle komma och äta upp henne levande. Som tur var kom en hjälte, Perseus, och räddade damen i nöd. Han kämpade tappert och besegrade det fula monstret. Andromeda räddades från döden och kunde sedan leva lycklig med sin prins.
 
Bästa tid att se: Hela året
 
Grannkonstellationer: Cassiopeia, Ödlan, Pegasus, Fiskarna, Triangeln, Perseus