Lejonet

Lejonet är en mycket utmärkande konstellation på vårhimlen. Den lånar sin storhet till natthimlen, och har också en astrologisk betydelse eftersom den ligger på ekliptikan vilket gör den till ett av de 12 stjärntecknen.
 
Form och position:Lejonet
Lejonet kan urskiljas av en böjd stjärnlinje, som också är känd som "Skäran". Denna linje sägs representera lejonets man. Starka stjärnor såsom Denebola, Regulus, Algieba (γ) och δ Leonis formar kroppen, medan stjärnorna ζ μ och ε Leonis utgör huvudet. Några binära stjärnor kan också observeras i konstellationen Lejonet.
 
Rektascension: 12h 00m till 9h 15m
Deklination: +0 till +30°
 
Starkast lysande stjärna: Alpha Leonis (Regulus)
 
Mytologi:
I den grekiska mytologin innebar konstellationen det "Nemeiska Lejonet" som härjade i städer och vistades i området omkring staden Nemea. Tack vare dess ovanliga päls var lejonet osårbart mot alla attacker - alla vapen studsade bara tillbaka. Att döda lejonet var ett av Herkules tolv uppdrag som gavs till honom av hans far Zeus. Efter att ha misslyckats med ett svärd, ströp han lejonet till döds med sina bara händer. Senare bar Herkules pälsen och blev själv odödlig. Guden Zeus hedrade Lejonet genom att ge honom en plats på himlavalvet.
 
Astrologisk betydelse: Folk som är födda i lejonets stjärntecken är sociala, självsäkra och välsignade med framgång. Deras generositet och egoism gör dem väldigt ofta till perfekta ledare. De har även ett rent hjärta, och har därför ofta många vänner. Eld är deras element.
 
Bästa tid att se: Våren
 
Grannkonstellationer: Lilla Lejonet, Kräftan, Sextanten, Bägaren, Jungfrun