Vattumannen täcker ett stort område, men är en ganska blek konstellation. Det är dock en av de äldsta kända konstellationerna på himlavalvet och även ett stjärntecken. För tidiga kulturer markerade den regnsäsongen i den astronomiska kalendern, vilket visar den historiska signifikansen och varifrån namnet kan tänkas komma. Vattumannen ses bäst från augusti till november.
Form och position:
Vattumannen ligger söder om Pegasus och ligger även nära flera andra konstellationer som har med vatten att göra (Fiskarna, Valen, Södra Fisken, Delfinen). Den består av mycket bleka stjärnor och är därför svår att se. Beta Aquarii är den starkast lysande stjärnan i Vattumannen. Namnet Sadalsuud är av arabisk härkomst och betyder "glädjens glädje". Alpha Aquarii har en ljusstyrka 6000 gånger större än solens, vilket gör den till en sann gigant.
Rektascension: 20h 38m bis 23h 56m
Deklination: -25° till +3°
Starkast lysande stjärna: Beta Aquarii (Sadalsuud)
Mytologi:
Enligt legenden representerar Vattumannen Deucalion som överlevde översvämningen och var den mänskliga rasens förfader. Som en sorts grekisk Noa överlevde han översvämningen som den arge Zeus skapat och räddade civilisationen. Enligt andra traditioner visar Vattumannen Kecrops I, grundaren av Aten eller Ganymede, Zeus munskänk. Mer nyligen så pratades det mycket om "Vattumannens tidsålder". Grunden till detta var att vårdagjämningen håller på att lämna Fiskarna och gå över till Vattumannen på grund av prescessionen sedan mitten på det förra århundradet.
Astrologisk betydelse: Folk som är födda i Vattumannens tecken anses vara sällskapliga och okonventionella. De är snarare utåtriktade än blyga och de är snabba tänkare som inte imponeras av traditioner. De är ofta idealistiska, och frihet är deras starkaste tillgång.
Bästa tid att se: Höst
Grannkonstellationer: Pegasus, Lilla hästen, Delfinen, Örnen, Stenbocken, Sydliga fisken, Bildhuggaren, Valfisken, Fiskarna