Norra Kronan

Konstellationen Norra Kronan, även känd som Corona Borealis, är en konstellation som ligger norr om den himmelska ekvatorn. Den starkast lysande stjärnan kan ses med blotta ögat och kallas Gemma. Namnet på denna konstellation uppfanns av de gamla grekerna som tyckte sig se en krona. Araberna däremot såg en nyckel och kallade den för "tiggarens nycklar".
 
Form och position:Norra Kronan
Detta är en ganska liten konstellation som ligger mellan Herkules (till vänster) och Björnvaktaren (till höger). Stjärnorna i Norra Kronan ligger i ett slags halvcirkel. Endast huvudstjärnan lyser starkt, medan resten av stjärnorna är av storleksklassen 4. Att se hela denna konstellation är svårt, men verkligen värt det under en natt när himlen är mörk.
 
Rektascension: 15h 15m till 16h 25m
Deklination: +26 till 40 grader
 
Starkast lysande stjärna: Alpha Coronae Borealis (Gemma eller Alphekka)
 
Mytologi:
Myten om Ariadne, dotter till kung Minos på Kreta, berättar historien om hjälten Theseus som med hjälp av en labyrint kunde besegra Minotaur. De var djupt förälskade i varandra, men kärleken höll inte länge och Theseus lämnade Naxos. Guden Dionysos tyckte synd om Ariadne och gifte sig med henne. Vid bröllopet fick hon ett vackert diadem som han ville behålla på himlen efter hennes död. Nu lyser det än idag som den Norra Kronan.
 
Bästa tid att se: Våren
 
Grannkonstellationer: Herkules, Björnvaktaren, Ormen