Jakthundarna

Jakthundarna är en konstellation som blivit till sent i historien. Hevelius lade till den och andra konstellationer i sin atlas över himlen år 1690. Jakthundarna är ett populärt favoritmotiv för astronomifotograder, eftersom det är en ganska ljus stjärnbild som man kan känna igen med blotta ögat.
 
Form och position:Jakthundarna
Konstellationen Jakthundarna är ganska ljus och kan ses även med blotta ögat under mörka kvällar. Denna konstellation är full av mörka objekt - inklusive en klotformig stjärnhop och galaxer med många intressanta system. Många av dessa objekt kände Charles Messier redan till, och det var han som registrerade dem i sin katalog. Messier upptäckte galaxen M51, en spiralformad galax 30 miljoner ljusår bort.
 
Rektascension: 12h 6m till 14h 7m
Deklination: +27° till +52°
 
Mest ljusstarka stjärna: Alpha Canes Venatici
 
Mytologi:
Jakthundarna är en sen konstellation. Det är en så kallad "modern konstellation", som till exempel registrerades av Johannes Hevelius i hans atlas över himlen. I kontrast till klassiska konstellationer från antiken, så var de moderna konstellationerna definierade mycket senare och har inget med mytologi att göra.
 
Bästa tid att se: Vintern
 
Grannkonstellationer: Stora Björn, Berenikes Hår, Björnvaktaren