Kräftan

Kräftan är också känd under sitt latinska namn "Cancer" och är en konstellation som hittas på ekliptikan. Från 2002 är solen i konstellationen från den 21:a juli till 10:e augusti varje år. Som stjärntecken har Kräftan särskild astrologisk betydelse och påverkar människors öde.
 
Form och position:Kräftan
Kräftan har formen av två Y:n som är sammanlänkade vid basen. Den är svår att se med blotta ögat eftersom den främst består av ganska bleka stjärnor. Det lättaste sättet att hitta den på är att dra en inbillad linje mellan de klart synliga Tvilingarna (Gemini, till höger om Kräftan) och Lejonet (Leo, till vänster).
 
Rektascension: 7h 55m till 9h 20m
Deklination: +7 till +33°
 
Starkast lysande stjärna: Beta Cancri (Altarf)
 
Mytologi:
En intressant legend är sammanlänkad med det astrologiska tecknet Kräftan. Det sägs att Heracles, en oäkta son till Zeus, var tvungen att kämpa mot en vattenorm. Under kampen skickade Hera, gudarnas moder som hatade Heracles, en kräfta för att döda honom. Kräftan bet Heracles i hälen så hårt att han blev rasande. Han tog tag i kräftan och kastade iväg den så kraftigt att den hamnade på himlen där den än idag kan ses som konstellationen Kräftan.
 
Astrologisk betydelse: Folk som är födda i Vattumannens tecken anses vara sällskapliga och Folk som är födda i detta tecken är mycket känsliga och känslosamma. De anses vara ganska introverta och blyga, men på samma gång kan de vara mycket sociala och empatiska. De är försiktiga när det gäller finanser. Deras element är vatten.
 
Bästa tid att se: Vintern
 
Grannkonstellationer: Lodjuret, Tvillingarna, Lilla Hunden, Vattenormen, Lejonet