Oxen

Konstellationen Oxen kan ses på båda sidorna av solens elliptiska omloppsbana, och det gör den till en av de 12 stjärntecknen. Denna konstellation ses på vinterhimlen, särskilt omkring december och januari, och är ganska lätt att observera på grund av att många av dess vackra stjärnor är väl synliga.
 
Form och position:Oxen
Oxen syns på himlen i form av en tjur, och kan hittas nordost om den framträdande Orion-nebulosan. Bland dess mest utmärkande drag är v-formationerna av sjärnor som kallas Hyades, och ger form till tjurens huvud. Ögat på tjuren avgränsas av den röda glöden från stjärnan Aldebaran. Toppen på tjurens horn representeras av stjärnan Elnath, den näst starkast lysande stjärnan i konstellationen Oxen, som ligger öster om Hyades. Slutligen ligger den relativt unga gruppen stjärnor som kallas Pleiaderna nära Elnath.
 
Rektascension: 18h 40m till 20h 35m
Deklination: -2 till +31°
 
Starkast lysande stjärna: Aldebaran
 
Mytologi:
I den grekiska mytologin var gudarnas konung Zeus förälskad i den vackra Europa. Han ville förföra henne, så han visade sig som en stor vit tjur. Medan Europa plockade blommor stötte hon på denna imponerande tjur, satte sig på hans rygg och började klappa honom. Hon blev så upptagen av detta att hon inte märkte att han började röra sig. De simmade iväg och anlände till slut på ön Kreta. När de kom fram till Kreta avslöjade sig Zeus och gjorde Europa till drottning över Kreta. Till minne av sin förvandling till en tjur skapade Zeus konstellationen Oxen.
 
Astrologisk betydelse: Oxen styrs av elementet jord, vilket gör dem till praktiska personer. Oxar, som gudarnas konung Zeus, är starkt passionerade och romantiska personer. De får glädje med tiden, genom att tålmodigt bygga upp ett framgångsrikt liv för sig själv och sina familjer.
 
Bästa tid att se: Vintern
 
Grannkonstellationer: Kusken, Perseus, Väduren, Valen, Floden, Orion, Tvillingarna