Ormen

Som den enda konstellationen på himlen, består ormen av två ej angränsande delar. Dessa två delar är skapade av långa kedjor med stjärnor. Det är också mycket intressant att ett planetsystem endast 170 ljusår bort upptäcktes i denna konstellation år 2010. Ormen är också en av de 48 redan nämnda konstellationer av Ptolemaius.
 
Form och position:Ormen
Ormen består av två delar, ett triangulärt huvud och den mer östra delen som kallas för svansen. Ormens huvud, Serpens Caput ligger i väst. Svansen, Serpens Causa, ligger på gränsen till Vintergatan. I denna delen av Ormen kan man hitta den välkända gasnebulosan M16.
 
Rektascension: 15h 10m till 18h 58m
Deklination: -16 till +25 grader
 
Starkast lysande stjärna: Unukalhai (Alpha Serpentis)
 
Mytologi:
Det finns två olika former av myter när det gäller konstellationen Ormen: Staden Lema gjordes osäker om och om igen, då den var hemsökt av en månghövdad orm. Hjälten Herakles skickades för att döda besten. Han upptäckte att ormen fick nya huvuden så snart som han högg av ett av dem. Dessutom var han hela tiden attackerad av en enorm kräfta. Han fick hjälp från sin brorson som brände det som fanns kvar när Herakles högg av ormens huvuden, så att de inte längre kunde växa ut.
 
Bästa tid att se: Sommaren
 
Grannkonstellationer: Norra kronan, Björnvaktaren, Jungfrun, Vågen, Herkules och många fler