Stenbocken

Stenbocken är en av de äldsta konstellationerna. Den ligger på den ekliptiska linjen och är ett av de 12 stjärntecknen. De gamla babylonierna kallade denna konstellationen "getfisken" på grund av dess form. Stenbockens nya namn uppfanns av romarna. Stenbocken är speciellt viktig som stjärntecken enligt astrologin.
 
Form och position:Stenbocken
Totalt sett så är Stenbocken en ganska diskret konstellation eftersom bara två av dess stjärnor är starkare än storleksklassen 3. Det lättaste sättet att hitta konstellationen Stenbocken är att söka för de starkt lysande stjärnorna i "Södra Fisken" och för Altair i konstellationen "Örnen". När du hittat dem kan du föreställa dig en linje mellan dem - precis under denna linje kommer du se konstellationen Stenbocken.
 
Rektascension: 20h 05m till 21h 55m
Deklination: -9 till 28°
 
Starkast lysande stjärna: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
 
Mytologi:
Dagens Stenbock är en ovanlig hybrid, som består av en get och en fisk. Under ett krig flydde de olympiska gudarna från jättarna och förvandlade sig till djur för att kamouflera sig. På så sätt blev Zeus hustru Hera en vit ko, och Zeus själv ett får. Fåraherdarnas gud Pan förbättrade detta kamouflage och förvandlade sig till två olika djurhalvor: den övre delen av kroppen var en get och den undre en fisk. Och därifrån kommer det gamla mytologiska namnet "Getfisk" för dagens konstellation Stenbocken.
 
Astrologisk betydelse: Dagens Stenbock är en ovanlig hybrid, som består av en get och en fisk. Under ett krig flydde de olympiska gudarna från jättarna och förvandlade sig till djur för att kamouflera sig. På så sätt blev Zeus hustru Hera en vit ko, och Zeus själv ett får. Fåraherdarnas gud Pan förbättrade detta kamouflage och förvandlade sig till två olika djurhalvor: den övre delen av kroppen var en get och den undre en fisk. Och därifrån kommer det gamla mytologiska namnet "Getfisk" för dagens konstellation Stenbocken.
 
Bästa tid att se: Hösten
 
Grannkonstellationer: Örnen, Skytten, Mikroskopet, Södra Fisken, Vattumannen