Kusken

Kusten är en av de 48 konstellationer som beskrevs av Ptolemaius. Om ungefär 13 000 år kommer Kusken markera den himmelska ekvatorn. På grund av dess expandering och position är Kusten en konstellation man lätt känner igen. Babylonierna kom på det nuvarande namnet Auriga, som betyder "kusk" på latin.
 
Form och position:Kusken
Med bara en stjärna i grannkonstellationen, har Oxen "lånat" en stjärna i Kusken som nästan är en regelbunden femhörning. Dess huvudstjärna Capella är den tredje starkast lysande stjärnan på den norra stjärnhimlen. Den stjärna som ligger längst söderut, Alnath, och kompletterar femhörningen, kallades tidigare γ Aurigae och låg i konstellationen Auriga. Efter att ha bestämt konstellationens gränser i den "Internationella Astronomiska Unionen (IAU)" ingår denna stjärna nu i konstellationen Oxen.
 
Rektascension: 4h 35m till 7h 30m
Deklination: +28 till +35 grader
 
Starkast lysande stjärna: Capella (Alpha Aurigae)
 
Mytologi:
I den grekiska mytologin kopplas denna konstellation ihop med Erichthonius, sonen till smedguden Hephaestus. Erichthonios var den förste man att spänna fyra hästar till en vagn och var del i den avgörande striden för att besegra tyrannen i Amphitctyon. När han blev Atens första kung tack vare sin intelligens, blev han också favorit hos Atens skyddsgudinna Athens. Som tack för sina bedrifter placerade Zeus Erichthonios i himlen efter hans död.
 
Bästa tid att se: Hösten
 
Grannkonstellationer: Giraffen, Perseus, Oxen, Tvillingarna, Lodjuret