Lilla Hunden

Konstellationen Lilla Hunden är ganska diskret, och som hjälp för att hitta den kan man titta efter dess skulderstjärna "Betelgeuse" i konstellationen Orion. Konstellationen Lilla Hunden är en av Ptolemaius 48 beskrivna konstellationer i tidig grekisk astronomi. På gammal grekiska betyder namnet på dess huvudstjärna Procyon "innan hunden".
 
Form och position:Lilla Hunden
Konstellationen "Lilla Hunden" är en liten konstellation. Den som vill se denna konstellation kan hitta den söder om konstellationen Tvillingarna. Förutom i inre delarna av Antarktis syns Lilla Hunden året om från hela världen.
 
Rektascension: 7h 8m till 8h 11m
Deklination: +0° till +13 °
 
Starkast lysande stjärna: Proykon (α Canis Minoris)
 
Mytologi:
Grekisk mytologi berättar följande version om ursprunget till konstellationen: Dionysos lärde bonden Ikarius hur man pressar vin. Enligt mytologin är Dionysos berusningens gud. Ikarius erbjöd fåraherdarna drycken och de drack en hel del. I sin berusning trodde de att Ikarius hade förgiftat dem så de kände sig tvungna att döda honom. Erigone, Ikarius dotter letade efter sin far med sin lilla hund. På platsen han hittades hängde sig Erigone. Oraklet i Delfi tillfrågades vilket gjorde att fåraherdarna straffades och den lilla hunden fick komma upp på himlavalvet. I en annan version av historien är Lilla Hunden jägaren Orions följeslagare.
 
Bästa tid att se: Vinter
 
Grannkonstellationer: Enhörningen, Tvillingarna, Kräftan, Vattenormen