Råd för att hitta din stjärna med eller utan hjälpmedel

Du har köpt en stjärna från oss, så nu är du väl nyfiken på hur du ska kunna hitta den på natthimlen?

För nybörjare: Användning av ett planetarium online

Find a Star
Det enklaste alternativet är ett planetarium online, såsom "Stellarium", där du enkelt kan skriva in din stjärnas HIP-nummer (t.ex. "HIP 677"). Då kommer du få en uppdaterad stjärnkarta med detaljerad information om din stjärnas belägenhet.

Till höger kan du se en exempelbild från Stellarium. Denna bild visar vad du kommer kunna se på den norra horisonten den 14:e februari (Alla hjärtans dag) vid midnatt. Du kommer att kunna se två mycket intressanta konstellationer, den vackra Svanen och den kanske mest kända stjärnan på det norra himlavalvet - Vega i konstellationen Lyra. Ett planetarium online, som Stellarium, låter dig smidigt söka efter din stjärna och visar dig var på himlavalvet din stjärna finns vid varje tidpunkt.

För avancerade användare: Allting till hands - den roterbara stjärnkartan

Rotating Star Map

Skulle du vilja vara lite mer flexibel och kunna hitta din stjärna när du är ute i det fria, till exempel på en campingtur?

Då är ditt bästa alternativ en roterbar stjärnkarta. Allt du behöver göra är att skriva in datum och tidpunkt med hjälp av två roterande hjul, så kommer kartan visa dig i vilken riktning och på vilken höjd du kan se din stjärna. Efter lite övning är processen ganska enkel. Instruktionerna som följer med din roterbara stjärnkarta kommer berätta för dig exakt vad du behöver göra för att hitta din konstellation på bara en kort stund.

På bilden kan du se hur en typisk roterande stjärnkarta ser ut. Förresten: Varje roterbar stjärnkarta är designad för att användas i en särskild geografisk region. Men inom Europa behöver du inte oroa dig. Skillnaderna mellan natthimlen i till exempel London och Rom är bara marginella.

För professionella: Orientera på natthimlen utan några hjälpmedel

Det mest utmanande, men också mest flexibla alternativet är att lokalisera din stjärna utan några extra hjälpmedel. Detta alternativ kräver lite övning, men låter dig bekanta dig med himlavalvet på en mycket högre nivå.

Find Polaris star

Första steget är att hitta Nordstjärnan eller Polarstjärnan. Nordstjärnan är en av de starkast lysande stjärnorna på norra himlavalvet och ligger exakt norrut på en höjd av omkring 50 grader. Känner du till Karlavagnen? I så fall kan du använda den för att hitta Nordstjärnan. Ritningen till höger visar dig vad du ska leta efter.

Först måste du lokalisera Karlavagnen. Titta noga på den: Dess sju starkast lysande stjärnor varierar i ljusstyrka. Om du förlänger den bakre delen av vagnen fem gånger, kommer du till den något svagare Nordstjärnan som är en del av Lilla Björn. Detta ger dig en säker referenspunkt. Den bildar den astronomiska Nordpolen och är därför alltid exakt i norr.

Sedan kan du titta på informationen vi har skickat med om din konstellation. Är det en vår-, sommar-, höst- eller vinterkonstellation? Eller döpte du en stjärna som ligger i en såkallad cirkumpolär konstellation?

En sommarkonstellation definieras av det faktum att den syns bäst, det vill säga så länge som möjligt, under sommaren. Det betyder att du kan se din sommarkonstellation i öster vid nattens inbrott. Under natten flyttar sig konstellationen först mot söder och sedan västerut, innan den går ned bakom horisonten vid soluppgången. Detsamma gäller för vårkonstellationer på våren, höstkonstellationer på hösten och vinterkonstellationer på vintern.

Det är till exempel ganska enkelt att hitta en höstkonstellation på hösten. På kvällen kan konstellationen hittas nära horisonten i öster, medan den vid midnatt ses högt ovanför horisonten i söder, innan den slutligen försvinner bakom horisonten i väst.

Men hur ser man en höstkonstellation på vintern? Den kan bara ses under ett par timmar. Vid midnatt på vintern, när vinterkonstellationerna befinner sig högt uppe i söder, så börjar vårkonstellationerna precis stiga i öst, medan höstkonstellationerna redan börjar gå ned i väst. Detta gäller under alla säsonger. Konstellationerna för förra säsongen kan endast ses mellan solnedgång och midnatt och nästa säsongs konstellationer kan bara ses mellan midnatt och soluppgång. Sommarkonstellationer kan inte ses alls under vintern.

Därför kan du få en bra uppfattning om när och i vilken riktning du ska titta efter din konstellation på natthimlen, när du vet vilken säsong det är och i vilken säsong din konstellation kan ses bäst.
Men höjden på din konstellation då? Den så kallade deklinationen av din stjärna kommer hjälpa dig att avgöra hur högt (eller lågt) du ska titta. Du kan hitta denna information på informationsarket som följer med din stjärna. Som huvudregel kan man tänka på att ju större deklination, desto högre måste du titta på himlen för att se din stjärna.

Innan du börjar ditt sökande, försök då minnas konturerna av konstellationen samt närliggande konstellationer. Det är inte lätt att hitta en konstellation utan hjälpmedel. Men efter mycket övning kommer du säkert hitta din eller någon närliggande konstellation. Har du glömt vilken av stjärnorna i konstellationen du har köpt? Inga problem, vår detaljerade karta kan hjälpa dig att hitta stjärnans exakta läge.

Förresten, att hitta en stjärna i en cirkumpolär konstellation är extra lätt. Den kan ses året om under hela natten, och liksom Karlavagnen ligger den i närheten av Nordstjärnan.

Nu till några generella tips:
Ha tålamod! Även mycket starkt lysande stjärnor kan vara svåra att hitta när det är molnigt och mycket ljus från städer i närheten. Låt dina ögon vänja sig vid mörkret. Underskatta inte kylan på vintern, klä dig varmt och ta med dig några filtar och något varmt att dricka.